image Norsk  image English

Kjære publikum

02. mars


  

Kjære publikum,

Årets festival byr på mange store opplevelser, men har også et alvorlig tema. Slaveriet – før og nå vil bli belyst gjennom konsertproduksjoner, foredrag og en samtale med personer som til daglig arbeider med og mot dette alvorlige ondet. Jordi Savall tar oss med, i åpningskonserten Les routes de l’esclavage – I slavehandelens spor, på en reise gjennom de ulike slavekoloniene fra det 16. århundret helt frem til Martin Luther Kings tid på 1960-tallet. Vi får oppleve et gripende og vakkert program med sangtradisjoner som griot-sang fra Mali, ciranda, maracatu og samba fra Brasil – en unik musikkskatt sammensatt av afrikansk, arabisk, tyrkisk, spansk-portugisisk og latinamerikansk musikk. Utøverne er for anledningen hentet fra alle de nevnte steder. Vi får også et møte med slaveriets historie i Händels storslåtte oratorium Israel i Egypt fremført av våre to fantastiske ensembler: Det Norske Solistkor og Accademia Bizantina. The Freedom of the Soul – Sjelens flukt fra legemets slaveri er tema i gjensynet med italienske Il Suonar Parlante. De har med seg de sardinske strupesangere Concordu de Orosei, og tyske Anna-Maria Hefele, som kan synge tostemt med seg selv!

Vi viderefører også vår satsing på kvinner i kirkemusikken med urfremføringer av kvinnelige komponister, med kvinnelige dirigenter. Våre tre år med Telemann avsluttes også med en spennende urfremføring for hele familien. Hittil ukjente verker av denne enormt produktive komponisten blir også å oppleve med et av Tysklands mest kjente guttekor.

Fransk avslutning
Det er en glede å ønske velkommen det verdenskjente franske tidligmusikkensemblet Les Talens Lyriques under ledelse av sin berømte grunnlegger Christophe Rousset. Vi får høre André Campras gripende Requiem fra 1699 samt to nydelige stykker fransk barokkmusikk av Rameau og Charpentier.

Barn, unge, studenter og mestere
Eventyret om Telemann av vår folkekjære skuespiller Minken Fosheim får sin urfremføring under årets festival. Med seg på laget har hun den ikke ukjente Rosenstjert Larsen og et ungt norsk ensemble som har spesialisert seg på Telemann, Bragernes barokk.

PIO – pilegrim i orgelsko er et prosjekt for barn og unge mellom 6 og 19 år som spiller orgel. De blir å høre både i en konsert og i en festivalhøymesse.

J.S. Bachs Das Wohltemperierte Klavier II, BWV 870–893 fremføres i Oslo domkirke i en halvmaratonkonsert med Håvard Gimse og hans studenter. Dette verket, som Bach arbeidet med store deler av sitt liv, ble også svært viktig for komponister som Mozart, Haydn og Beethoven. Det blir utvilsomt tre spennende timer med mester Gimse og hans eminente studenter.
Guttekoret Staats- und Domchor Berlin under ledelse av sin dirigent og professor i korledelse ved Universität der Künste Berlin, Kai-Uwe Jirka, gjester festivalen med konserten Was ist ein Mensch, mesterklasse og guttekorseminar. Med seg til Oslo har det anerkjente koret tidligmusikkensemblet Lautten Compagney Berlin. Koret, med røtter tilbake til 1400-tallet, blir å høre i ukjente og nyoppdagede verker av blant andre Telemann og Rosenmüller. Guttekoret deltar også i festivalhøymessen i domkirken sammen med Oslo Domkirkes Guttekor.

Urfremføringer
Messe for livets kontraster av Frøy Aagre urfremføres av komponisten selv på saksofon med Det Norske Jentekor og Schola Cantorum under ledelse av både Tone Bianca Sparre Dahl og Anne Karin Sundal-Ask. Komponisten sier: «Messen er en annerledes messe i et spennende balansepunkt mellom klassisk og jazz, tematisk berører den kontrasten mellom fødsel og død – de største hendelsene i et menneskes liv.»
Urfremføring blir det også for orgel og fiolin av den tyske komponisten Hannes Pohlit. Verket Humanité er skrevet til vårt unge norske organiststjerneskudd Espen Melbø. Den danske akkordeonisten Andreas Borregaard urfremfører et verk av den verdenskjente danske samtidskomponisten Bent Sørensen, for solo akkordeon.
Gamle og nye salmeskatter urfremføres av eminente Uranienborg Vocalensemble under ledelse av Elisabeth Holte. De tre komponistene som står for tur, er Marianne Reidarsdatter Eriksen, Marcus Paus og Bjørn Morten Christophersen.
I vårt samarbeide med komponisten Lasse Thoresen vil vi denne gang utforske tonale likheter mellom norsk folkemusikk og Østens musikk. Tekstmateriale stammer både fra Wergeland og sufi-tekster av den iranske dikteren Táhirih som ble en ledende skikkelse for kvinnefrigjøringen i Midtøsten på 1800-tallet, noe som dessverre kostet henne livet. Tittelen på konserten er The Land of your love og hele tre nye verk av Thoresen urfremføres på kvinnedagen av vår fremragende vokalsekstett Nordic Voices i et program som også inneholder renessansemusikk.

En hyllest til kvinnene på 8. mars får vi også fra Christiania Mannskor med konserten Venus-hommage. Oslo Domkor og engelske Gothic Voices vil vise oss kontrasten mellom det store koret og den lille kvartetten ved blant annet nytt verk av Andrew Smith. Andreas Utnem vil i sin senkveldkonsert Night Hymns fremføre meditasjoner over kjente salmemelodier og egne komposisjoner på domkirkens flygel – vi tør love en stemningsfull konsert!

Orgel og jazz
Storfint besøk får vi fra belgiske Bernard Foccroulle, organist, komponist og festivaldirektør som blir å høre med musikk av Bach og Buxtehude på Margaretakyrkans nye «Bachorgel». Memorabilia er komponert av Mats Eilertsen med tekster av lyrikeren Tor Ulven og tradisjonelle messeledd, og fremføres av Eilertsens egen trio og Trio Mediæval. Boysen-bussen triller videre mot nye orgelskatter. Denne gangen besøkes fire kirker «med fransk aksent».

Under årets ni festivalhøymesser kan du oppleve hele fire guttekor, samarbeid mellom skandinaviske og tyske damekor, organister og folkesangere under 19 år og dans som bønnespråk. Du får høre en gateprest som har doktorgrad i spiritualitet og hiphop, som selv spiller klarinett i medbrakt jazzband. Festivalens slavetema går igjen, både i spørsmål om moderne slaveri og undertrykkelse og i musikalsk innhold fra negro spirituals til jazz. I tillegg blir det musikk av Hildegard von Bingen, Stravinskij, Rakhmaninov, Schnittke og Stanford, med kor, organister og musikere tilknyttet de enkelte kirkene.
Festivalen åpnes av prest og professor Sturla Stålsett med en innledning til årets slavetema. Slaveriets historie før og nå belyses av historiker Jon Olav Hove. Tyrkia-kjenner Jørgen Lorentzen holder foredraget Tyrkia – fra demokrati til diktatur, og foredragsholder Mildrid Mikkelsen, leder for Rosaprosjektet, stiller spørsmålet Hva er menneskehandel? Etter festivalhøymessen i domkirken på festivalens avslutningsdag blir det en samtale og oppsummering med foredragsholderne og Oslos nye biskop Kari Veiteberg.
Det blir også en fotoutstilling i Oslo domkirke om temaet.

Velkommen!


Bente Johnsrud
Festivaldirektør og kunstnerisk leder


Vi takker:


Det Kongelige Slott, Oslo kommune, Norsk kulturråd, Bergesenstiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Dextra Musica, Stiftelsen Fritt Ord, Tekstforfatterfondet, Det Norske Komponistfond, FFUK, NRK, Thon Hotel Opera, Vårt Land, Norges musikkhøgskole, Ola Mæle, Oslo rådhus, Den tyske ambassade, Den franske ambassade, Institut Français, Den belgiske ambassade, Den italienske ambassade, Det italienske kulturinstitutt i Oslo, Aftenpostens A-kort, Oslo bilutleie, Publikung, Unibuss AS, Kreativ Flora, Marianne Helliesen, Oslo domkirke, Trefoldighet menighet, Gamle Aker menighet, Sentrum og St. Hanshaugen sokn, Sofienberg menighet, Østre Aker menighet, Uranienborg menighet, Frogner kirke, Bragernes kirke, Paulus kirke, Mortensrud kirke, Vestre Aker kirke og Svenska Margaretakyrkans menighet og forsamling, Kirkelig fellesråd i Oslo og Den norske kirke.
 
 
Program 2018
fredag 02. mars
19:00
Åpningskonsert: Les routes de l'esclavage - I slavehandelens spor

lørdag 03. mars
12:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

17:00
PIO - Pilegrim i orgelsko

18:30
Foredrag: Tyrkia – fra demokrati til diktatur

19:30
G.F. Händel: Israel i Egypt

søndag 04. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Mortensrud kirke

11:00
Festivalhøymesse i Vestre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Sofienberg kirke

12:45
Slaveriets historie før og nå

14:00
Boysen-bussen med fransk aksent

15:00
J.S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier II

20:00
The Freedom of the Soul

mandag 05. mars
19:00
Urfremføring: Messe for livets kontraster

tirsdag 06. mars
17:00
Orgelkonsert: Espen Melbø

20:00
Salmekonsert med Uranienborg Vokalensemble

onsdag 07. mars
19:00
Et ecce terrae motus – En kraftfull oppvåkning

torsdag 08. mars
16:30
Menneskehandel i Norge i dag

19:00
The Land of your Love

21:30
Venus-hommage

fredag 09. mars
09:00
Morgenbønn

09:00
Guttekorseminar og mesterklasse

19:00
Orgelkonsert med Bernard Foccroulle

21:30
Senkveldkonsert: Night Hymns

lørdag 10. mars
09:00
Morgenbønn

15:00
Staats- und Domchor Berlin - Was ist ein Mensch?

19:00
Evensong

20:30
Mats Eilertsen Trio - Memorabilia

søndag 11. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Bragernes kirke

13:00
Slaveriet i vår tid

15:00
Urfremføring: Verk av Bent Sørensen

19:00
Avslutningskonsert - André Campra: Requiem