image Norsk  image English

Johann Theile – Matteuspasjonen

17.03.2015


Post-festival-konsert med Calliophon og LinGon


 


Tirsdag 17. mars 19.00
Grønland kirke

Fullpris: 300,- Student/Honnør: 200,-

 

Oppdag Theiles Matteuspasjon


Johann Theile var en av de viktigste nordtyske komponistene under barokken, men er i dag nærmest glemt. Theile var den som innviet Tysklands første operahus i 1678 med operaen Adam und Eva, oder Der erschaffene, gefallene und auffgerichtete Mensch. Theile var særlig kjent for sine sakrale komposisjoner, og blant hans største verker finner vi Passio nach dem Heiligen Evangelisten Matthäo. Å fremføre pasjonstekstene musikalsk ble en spesialitet på 1600-tallet i de tysktalende delene av Europa, særlig de lutherske. Theile følger i sin pasjon fra 1673 den tradisjonelle utformingen av en pasjon, men fornyer genren ved å inkludere arier med tekster som ikke stammer fra Bibelen. Disse ariene kommenterer historien, og tilfører et nytt emosjonelt nivå. Theile var den første til å bruke dette elementet, som senere utvikles, og som vi kjenner best i J. S. Bachs pasjoner. Vokalensemblet Calliophon vil i samarbeid med kammermusikkensemblet LinGon presentere Johann Theiles Matteuspasjon. Solister er Michael Axelsson – evangelist og Andreas Olsson – Jesus.

Michael Axelsson (tenor - Evangelist) er utdannet sanger ved Operahögskolan og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og på Musikvetenskapliga institutionen ved Stockholms Universitet. Axelsson opptrer ofte i oratorier, som Händels Messias, Mozarts Requiem, Mendelssohns Lobgesang och Brittens St. Nicolas. Axelsson har sunget med orkestre som Kungliga Hovkapellet, Kungliga Filharmonikerna, Stockholms Bachsällskap, Drottningholms barockensemble og Stockholms Symfoniorkester.

Johannes Liedbergius (baryton - Jesus) er dirigent, baryton og cembalist, og  studerte sang på Norges musikkhøgskole. Senere tok han videre studier ved musikkhøgskolen i Pietå i kordirigering under professor Erik Westberg og orkesterdirigering under professor Petter Sundkvist. Liedbergius har kontinuerlig jobbet som frilans kapellmesterog dirigent med ett flertall kor og orkester i Skandinavia og i Tyskland som omfatter også samtidsmusikk og kammeropera.

 Calliophon er et Oslo-basert vokalensemble med tilknytning til Gamle Oslo. Ensemblet består av fem sangere som alle er både solister og kammermusikere, og som har spesialisert seg innen tidligmusikk. De bringer med seg metodene fra tidligmusikk i sitt arbeid med å finne sjeldent fremført, vakkert og spennende repertoar. Ensemblet jobber særlig med retorikk, stilistisk forståelse, språk, temperering, improvisasjon og ornamentering. Calliophon har i løpet av de siste årene hatt mange prosjekter i Gamle Oslo, og medvirket ved f eks gudstjenester, pilgrimsvandringer i bydelen. Ensemblet består av Cathrine Bothner-By, Victoria Liedbergius, Daniel Sæther, Øystein Stensheim og Eirik P. Krokfjord samt solister.

LinGon er et kammermusikk-ensemble spesialisert på tidligmusikk ,og spiller på historiske instrumenter. LinGon fokuserer for tiden på musikk fra 1600-tallet fra Tyskland, Østerrike og Italia, og opptrer på konsertscener i Europa og Japan. LinGon ble i 2012 utnevnt til ungt, lovende ensemble av Musica – Impulse Centre for Music i Belgia. Ensemblet består av Madoka Nakamaru, Rafael Núñez Velázquez, Henrikke Gjermundsen Rynning, Rebecca Lefèvre, Joakim Peterson, Ulrik Gaston Larsen og Kanoko Miyazaki.

 

 
Program 2018
fredag 02. mars
19:00
Åpningskonsert: Les routes de l'esclavage - I slavehandelens spor

søndag 11. mars
19:00
Avslutningskonsert - André Campra: Requiem