Ârgha/nūn

 
 

Mandag 24. mars kl. 19.00
(dørene åpner kl. 18.15)
Gamle Aker kirke

Fullpris: 400,-
Honnør/student: 320,-
Barn: 100,–

Varighet: ca. 1 time og 15 minutter

Medvirkende:

Jérôme Bertier, orgel og vokal
Mostafa Taleb, kamancheh og vokal
Shahab Azinmehr, setâr, târ og vokal
Luna Silva, vokal
Camille Bordet-Sturla, vokal

Poetisk møte mellom persisk og europeisk kultur

Vi ser frem til å ønske Mostafa Taleb velkommen tilbake til Kirkemusikkfestivalen. Taleb gjestet oss i 2023 som en del av Jordi Savalls Orpheus 21. Til årets festival kommer han med ensemblet Ârgha/nūn, som han grunnla sammen med den franske multiinstrumentalisten Jérôme Bertier. Ârgha/nūn presenterer et spennende musikalsk og poetisk møte mellom persisk og europeisk kultur. Ensemblet har skapt et unikt musikalsk språk, og blander vestlig barokkmusikk og persiske melodier, i tillegg til persisk og europeisk litteratur av både sekulær og religiøs art. Bertier og Taleb startet sitt musikalske samarbeid gjennom Harmonia Sacra. Her la de grunnlaget for det som senere skulle bli deres særegne lydlandskap med et felles musikalsk språk basert på improvisasjon; inspirert av poesien til Hâfez og Rûmi og musikken til J.S. Bach, Marin Marais og M.R. Shajarian. Da de inviterte med Shahab Azinmehr, Camille Bordet-Sturla og Luna Silva, alle musikere fra ulike tradisjoner, var Ârgha/nūn et faktum. Bli med på en spennende og vakker musikalsk reise med et knippe strålende musikere.

Jérôme Bertier er pianist, cembalist og organist, kjent for sin lidenskapelige improvisasjon og kjærlighet for tradisjonell musikk og gamle språk. Han er utdannet fra CNSMD Lyon og Freiburg Hochschule, med spesialisering i piano, cembalo og improvisasjon. Med en beherskelse av repertoarer som spenner fra renessansen til moderne musikk, opptrer han både som solist og som continuo-spiller på fem forskjellige instrumenter. Foruten Ârgha/nūn spiller Bertier blant annet hammerklaver i OrkesterNord (Norge) og piano i Secession Orchestra (Frankrike). Bertier holder også cembalokonserter på prestisjetunge arenaer som Musée de la Musique i Paris.

Mostafa Taleb er en iransk kamancheh-spiller og sanger. Han studerte arkitektur og musikk i Teheran og reiste senere rundt i hjemlandet der han fordypet seg i kamancheh og tradisjons- musikken i området Luristan, hans egen hjemregion. I 2016 forlot han Iran og etablerte seg i Europa. Talebs talent og kunstneriske uttrykk har vært avgjørende for å overvinne utfordringene ved å leve i eksil. I 2020 opprettet han ensemblet About that magic circle. På invitasjon fra den anerkjente gambisten Jordi Savall har Taleb også opptrådt på en rekke konserter i Europa som medlem av ensemblet Orpheus 21 - Jordi Savalls inspirerende initiativ for å bringe musikere som har flyktet fra hjemlandene sine, ut på Europas musikkscener med sin rike tradisjonsmusikk. Disse kulturmøtene mellom øst og vest har resultert i fengslende uttrykk også utenfor Orpheus 21.

Shahab Azinmehr ble født i Teheran. Han tilnærmet seg persisk musikk først gjennom sang, før han fordypet seg i de tradisjonelle strengeinstrumentene setâr og târ. Azinmehr har siden 2020 hatt sitt virke i Europa som både soloutøver og kammermusiker i tradisjonelle ensembler. I 2021 ga han ut sitt første album for solo setâr, Showqe Mastur.

Luna Silva er sanger, låtskriver, korleder og multiinstrumentalist. Hun ble født i Frankrike, som datter av en engelsk skuespillerinne og en spansk klovn. Silva synger på tre språk og spiller flere instrumenter. Hennes komposisjoner er preget av mange interkulturelle reiser og opplevelser, og kombinerer gjerne moderne musikk med tradisjonsmusikk fra alle verdens hjørner. Silva er medlem av vokaltrioen Samaïa, som fordyper seg i tyrkisk og kurdisk polyfoni, og hun leder også sin egen kvartett med arrangementer som utforsker østeuropeisk og engelsk folkemusikk, samt pop, rock og jazz.

Camille Bordet-Sturla er en fransk mezzosopran. Hun studerte sang ved Hochschule Basel, og har tidligere oppnådd både mastergrad fra Sciences Po Paris og bachelorgrad i illustrasjon fra ENSAD. Bordet-Sturla omtales som en allsidig artist, og hennes fargerike kunstnerskap trekker henne mot operascenen så vel som til tradisjonsmusikk — da spesielt fra Armenia og Iran, hvis språk hun behersker flytende. Med en forkjærlighet for barokk har Bordet-Sturla sunget med blant andre Jordi Savalls Capella Reial.

 

Foto: Jérôme Bertier: Jalidi, Shahab Azinmehr: Claramorice, Luna Silva: Ory Meuel

Previous
Previous

Urfremføring Bent Sørensen: Johannespasjonen (sesong 1)

Next
Next

Da pacem, Domine