Urfremføring Bent Sørensen: Johannespasjonen (sesong 1)

 
 

Tirsdag 25. mars kl. 19.00
(dørene åpner kl. 18.15)
Oslo domkirke

Fullpris: 480,-
Honnør/student: 385,-
Barn: 100,-
Varighet: ca. 1 time

Urfremføring:
Bent Sørensen: Johannespasjonen (sesong 1)

Medvirkende:

Theatre of Voices
Kvintett fra Ensemble Allegria
Paul Hillier, dirigent

Opplev Bent Sørensens Johannespasjon

Bent Sørensen har på bestilling fra festivalen skrevet en ny johannespasjon for liten besetning, i tråd med festivalens satsing «messer og pasjoner i takt med tiden». Verket urfremføres av fem sangere fra Theatre of Voices og fem strykere fra Ensemble Allegria under ledelse av den verdenskjente dirigenten Paul Hillier. Sørensen har tidligere skrevet den kritikerroste Matteuspasjonen til festivalen i 2020.

I sitt nye verk fortolker Sørensen lidelseshistorien gjennom kontrapunktisk bearbeidelse av tekstlige kilder fra Johannesevangeliet og deler av de apokryfe tekstene og evangeliene, deriblant Johannes’ hemmelige bok og evangeliene etter Thomas, Maria og Filip. I tillegg har Sørensen inkorporert visetekster relatert til lidelseshistorien fra middelalderen og renessansen. Som i Johannesevangeliet er verket fokusert rundt skikkelsen Maria Magdalena. Matteuspasjonen vektla temaordet «tåke», og som en naturlig motsats er Johannespasjonen fokusert rundt «lys»: der Matteuspasjonen avsluttet med skritt inn i tåken, begynner Johannespasjonen med reisen ut av tåken og inn i lyset. Den nye pasjonen er det komponisten omtaler som et «smukt og spinkelt verk». I takt med tidens seriekultur presenterer Sørensen et verk som strekker seg over to «sesonger». Del én urfremføres under årets festival, men publikum må vente i spenning på fortsettelsen; pasjonens andre del urfremføres under festivalen i 2026. Del én avsluttes med Jesu korsfestelse, og del to vil begynne med oppstandelsen.

Theatre of Voices og Paul Hillier vil også fremføre musikk av den franske renessanse- komponisten Guillaume Dufay (1397–1474), som er regnet som den viktigste komponisten fra tidlig renessanse. De vil fremføre fem motetter av Dufay samt anonyme Robin og Marion- motetter fra 1200-tallet fra den franske tradisjonen.

Danske Bent Sørensen (f.1958) er blant vår tids fremste komponister og er ettertraktet i både inn- og utland. Siden gjennombruddet på 1980-tallet har han skrevet en rekke suksessfulle verker for små og store besetninger, noe som har resultert i flere priser og utmerkelser, deriblant Nordisk råds musikkpris. I 2014 mottok Sørensen Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris, og i 2018 ble han tildelt den prestisjetunge amerikanske utmerkelsen Grawemeyer Award for Music Composition for L’isola della Città (2016). Sørensen er professor i komposisjon ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og gjesteprofessor ved The Royal Academy of Music i London. Sørensens opera Asle og Alida med liberetto av Jon Fosse uroppføres i Bergen våren 2025.

Theatre of Voices ble grunnlagt i 1990 av Paul Hillier. Den København-baserte gruppen er to ganger nominert til Nordisk råds musikkpris og har opptrådt på anerkjente arenaer som Carnegie Hall, Elbphilharmonie og Sydney Opera House. Gruppen har spilt inn nærmere 40 plater, vunnet flere priser, inkludert en Grammy Award, og samarbeider med ensembler som Kronos Quartet, Smith Quartet og London Sinfonietta. Repertoaret deres spenner fra den tidligste noterte musikken til moderne lydkunstinstallasjoner og samtidsopera. Deres klare og distinkte klang har gjort dem til ettertraktede samarbeidspartnere for ledende samtidskomponister som Steve Reich, Arvo Pärt og David Lang.

Kunstnerisk leder Paul Hillier har hatt en allsidig karriere som sanger, dirigent, komponist og musikkforfatter. Han er grunnleggeren av Hilliard Ensemble og senere Theatre of Voices. Han har vært sjefdirigent for Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Ars Nova Copenhagen, Coro Casa da Música og for Chamber Choir Ireland. Hilliers nærmere 200 innspillinger har fått anerkjennelse over hele verden og vunnet en rekke priser, blant annet Diapason d’or og flere Grammy Awards. Flere av innspillingene har blitt kåret til Editor’s Choice i ledende internasjonale musikkmagasiner og regnes som referanseopptak i musikkantologier.

Ensemble Allegria blir omtalt som et av de ypperste ensemblene vi har, og siden oppstarten i 2008 har orkesteret utviklet seg til å bli et viktig tilskudd til norsk musikkliv. Maria Angelika Carlsen har siden oppstarten vært ensemblets kunstneriske leder. Ensemble Allegria har gitt ut seks innspillinger på LAWO Classics og medvirket på tre innspillinger med Det Norske Solistkor på BIS Records. Alle platene har høstet svært gode kritikker, tre av dem ble nominert til Spellemannprisen, og platen Bach – The Motets ble tildelt den prestisjefulle prisen Diapason d’or i 2018. I 2022 fikk Allegria og Solistkoret sammen med Grete Pedersen og Bent Sørensen årets Kritikerpris, for sin fremføring av Sørensens matteuspasjon, bestilt av Kirkemusikkfestivalen.

 

Foto: Bent Sørensen: Lars Skaaning, Theatre of Voices: Birgit Tengberg, Paul Hillier: Magnus Skrede, Ensemble Allegria: Helge Brekke

Previous
Previous

Mesterklasse for direksjonsstudenter ved NMH

Next
Next

Ârgha/nūn